Over Artibind

Historie

Er was eens....
een jonge man die in Amsterdam in een boekbinderij werkte. Daarnaast was Henk den Dekker, in een klein zijkamertje van zijn bovenhuis op de Tweede Jan Steenstraat, bezig met boekbinden, het restaureren van kerkboeken en het inbinden van maandbladen. Ook bedreef hij klein kartonnagewerk als het plakken van kleine verpakkingsdoosjes. Zijn echtgenote Rie was hierbij een onmisbare assistente.

Op naar Reuver
De ambitie van Henk om daadwerkelijk voor zichzelf te beginnen werd echter steeds groter en hij bedacht dat het beter zou zijn om naar Limburg te verhuizen. Daar was immers meer ruimte om te werken dan in Amsterdam.
Henk, Rie en hun jonge dochters Rina en Henny vertrekken in 1954 naar het dorp Reuver. Henk huurt daar een werkruimte bij de timmerwerkplaats van de gebroeders Peeters waar hij zijn bindwerk voortzet onder de naam Arti-Bind een afkorting van de woorden artistieke binderij. 

De veranderingen
In de jaren die volgen heeft Artibind een aantal veranderingen meegemaakt, waardoor het is geworden, zoals het nu is. De artistieke binderij van Henk was namelijk zó succesvol dat hij al gauw een eigen, nieuwgebouwde stek nodig had en dat werd het huidige adres van Artibind op de Mariastraat.
Twee jaar daarna werd al bijgebouwd en stukje bij beetje groeide het bedrijf. Personeel werd aangenomen, de orders groter en talrijker en vanaf 1965 doen ook de kunststof producten hun intrede en in 1971 komt de nadruk vooral op deze laatst categorie te liggen.
Het woonhuis van de familie Den Dekker wordt voor het bedrijf gebouwd. De betrokkenheid van het gezin is dan ook erg groot en er wordt door ieder lid hard mee gewerkt. Artibind is een echt familiebedrijf geworden. 

Het stokje wordt doorgegeven…
In 1975 wordt Wim Sassen officieel de directeur van Artibind. Hij is getrouwd met de jongste dochter van Henk -Henny- die binnen de muren van Artibind een eigen boekbinderij runt, genaamd Reliure d’Art. Een uitzonderlijke situatie omdat Henny de eerste vrouwelijk leermeestergezel boekbinden was ooit!

In deze periode werd er steeds minder handwerk verricht en werden door Wim de eerste investeringen in lasmachines gedaan.
1985 Was het jaar van de aanbouw van het magazijn. Er werd bovendien nog een modernere snijmachine en een grote lasmachine aangeschaft waardoor er efficiënter gewerkt kon worden en nog immer waren er circa 15 mensen personeel. 

En nu…
De oudste zoon van Wim en Henny, Remy Sassen, is in 1998 zijn vader gezelschap komen houden bij de afdeling verkoop van Artibind. In rap tempo groeit hij in het bedrijf. In 2002 is hij de directeur geworden.

Op dit moment zorgt Remy nog steeds voor groei: in 2000 heeft hij een overname gerealiseerd van Q-systems, een bedrijf in Den Bosch, dat vergelijkbare producten produceerde. In 2003 richt Remy samen met twee andere bedrijven Colin Joblink Reuver op. Een loonverpakkingsbedrijf dat zich vooral richt op de reïntegratiemarkt. In 2004 werd een deel van de plasticproductie van de WAA overgenomen en in 2005 een overname van de drukkerij van dezelfde sociale werkplaats WAA. Deze zeefdrukkerij PrintKitchen is nu ook gehuisvest  onder hetzelfde dak als Artibind, waardoor samenwerking voor beiden bedrijven een belangrijke toegevoegde waarde is.


Plakken en binden zijn nog steeds voorkomende activiteiten binnen Artibind, maar vernieuwing in producten en productieproces zijn aan de orde van de dag.

Sinds november 2006 zijn de nieuwe productiehal en kantoren gereed en werken we hier in een prettig en open klimaat aan de meest uiteenlopende presentatie- en opbergproducten!!